SSCGTHV

lunes, 14 de noviembre de 2011

Vaga a la sanitat publica de Catalunya 18/11/11





LA CGT DE SANITAT A CATALUNYA CONVOCA VAGA DE 24 HORES EL DIVENDRES 18 DE NOVEMBRE A LA SANITAT PÚBLICA I MANIFESTACIÓ A LA PLAÇA UNIVERSITAT DE BARCELONA A LES 12 HORES

La CGT de Sanitat a Catalunya amb presència en els diversos centres de la xarxa d’institucions sanitàries públiques i concertades catalanes, és a dir, de la XHUP i l’ICS, convoca per al divendres 18 de novembre una vaga de 24 hores (l’inici de la vaga és a les 22 hores del dia 17) i una manifestació que s’iniciarà a les 12 hores del dia 18 des de la Plaça Universitat.

Des de la CGT considerem que aquest dia de vaga ha de servir per reclamar i donar difusió al perill assistencial que comporta el brutal retallada pressupostària sanitari imposat per la Generalitat de Catalunya i per la seva Conselleria de Salut. Així mateix, també convoca a la concentració "RESCATEM LA QUALITAT ASSISTENCIAL SANITÀRIA A CATALUNYA - ATUREM LES RETALLADES".

A més del problema laboral que implica, està àmpliament reconegut que la protecció de la qualitat assistencial dels serveis sanitaris públics té màxima importància social, ja que, a mitjà / llarg termini, pel que fa a la pèrdua de vides i de qualitat de vida es refereix, les conseqüències del seu deteriorament podrien portar els mateixos resultats que una guerra.

A mesura que les temeràries retallades imposades al pressupost sanitari per la Generalitat de Catalunya han anat fent forat a la ja agonitzant sanitat pública catalana, a la CGT ens hem vist desbordats pels relats que ens fan molts treballadors del sector respecte a les penoses condicions en què es veuen obligats a realitzar el seu treball assistencial, la qual cosa sembla ser indicador del vertiginós descens de la qualitat assistencial que el ciutadà del carrer està patint.

És evident que, amb menys personal i recursos, les llistes d’espera per a procediments diagnòstics diversos es vénen allargant a passos de gegant. Encara que s’hagin establert circuits de diagnòstic ràpid, aquests només són útils per als pacients en que la fase de la seva malaltia ja dóna indicis al metge de que pot haver-hi patologia molt greu. Als altres pacients, tinguin o no una malaltia perillosa encara en letargia, només els queda esperar. Exemple d’això són els imprudents augments del temps entre els controls preventius realitzats en atenció primària.

Igual futur tenen els pacients d’intervencions quirúrgiques, les llistes d’espera també s’han dilatat dràsticament des de l’inici d’aquesta irresponsable aventura capitanejada pels senyors Artur Mas i Boi Ruiz, qui deixen entreveure la seva perversa intenció d’abocar la població a consumir el producte sanitari privat.

L’escassetat de personal també té efectes immediats sobre l’usuari. Els professionals sanitaris que han vist augmentades les seves càrregues de treball disposen de menys temps per visitar i/o realitzar procediments als seus pacients. Això fa que estiguin molt més exposats a possibles errors que poden resultar en dany a l’usuari.

Aquesta relació de càrregues de treball amb qualitat assistencial està àmpliament provada en la literatura tècnica sanitària: per exemple, a Califòrnia (EUA) s’ha demostrat que passar de quatre a sis els pacients quirúrgics assignats per infermera, incrementa un 14% la mortalitat d’aquest tipus de pacient en els 30 dies següents a la seva intervenció.

El mateix Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya ha denunciat que "… actualment a la nostra comunitat hi ha 5,2 infermeres per cada mil habitants, mentre la mitjana europea és de 8,4", i ha advertit que "les retallades sanitaris poden posar en risc la seguretat de l’usuari". D’altra banda, a principi d’aquest mes l’Organització Mèdica Col·legial ha anunciat el seu compromís amb la ciutadania de denunciar tot aquell retall sanitari que pugui afectar la qualitat de les prestacions sanitàries.

Així, la CGT, en suport als usuaris i professionals de la sanitat pública, ha decidit convocar aquest dia de vaga i concentració, les finalitats prioritàries són tres:

1) reivindicar el DRET de treballar dins dels preceptes de la bona pràctica professional,

2) reclamar al Govern de la Generalitat la retirada de les retallades imposades aquest any al pressupost sanitari, i

3) convidar a la reflexió sobre el perill de la galopant pèrdua de drets sanitaris que venim suportant en els últims mesos, la qual cosa comporta un important flagell a l’estat de benestar dels ciutadans de Catalunya.

Tenint en compte la transcendència del tema, la CGT ha convidat a participar en la vaga a tots els sindicats amb representació en el sector sanitari públic.

CGT-Sanitat Catalunya


No hay comentarios: